Merre menjek? Mit válasszak? – pályatanácsadás a mindennapokban

Elkezdődött az új esztendő, új lehetőségek tárháza. Az év eleje sok ember számára azonban nem csak az új lehetőségeket rejti magában, hanem a választásét is. Februárban esedékessé válik a felvételi döntés leadása, amely olykor hatalmas teherként hárul ránk. Mikor úgy érezzük, hogy nem vagyunk biztosak a döntésünkben vagy éppen nincsen lehetőségünk, időnk körbejárni, hogy milyen irányban is tudnánk elindulni, nagyon sok frusztrációt okozva ezzel. A kamaszok és a fiatal felnőttek körében is felmerülnek olyan kérdések az önismerettel, képességekkel kapcsolatban, amelyre nem mindig tudják a választ. Ebben lehet segítségükre a pályaválasztási tanácsadás vagy pályatanácsadás.

A pályatanácsadás egy olyan folyamat, amely során feltárjuk a meglévő önismereti és képességi tényezőket, közelítve őket az érdeklődési körnek és rendelkezésre álló lehetőségeknek megfelelő pályával. Régebben a pályaválasztási tanácsadás után egy bizonyos pályát választva az emberek azon a pályán maradtak aktív éveik során, onnan történt meg a nyugdíjba vonulásuk is. Azonban manapság már sokkal több a pályaelhagyás, amelyet a gyors, nem megfelelően átgondolt pályaválasztás is okozhat. Emellett oka lehet még a nem megfelelően felmért készségek és képességek, vagy ezek következményeként a motiváció hiánya.

Super hivatásfejlődés-elmélete szerint azonban az emberek életük során annyi változáson mennek keresztül, hogy a szakmai életükben pályafejlődés következik be. Más kompetenciákkal rendelkeznek, más érdeklődési területek válnak fontossá.

Manapság így előtérbe került a pályafejlődési tanácsadás: tulajdonképpen a szakmánk (vagy szakmáink) iránti érdeklődés változás, fejlődése mutatható be egy-egy ember szakmai érdeklődési görbéjén. Köszönhető a megélt szakmai és társadalmi, családi szerepeknek egyaránt. A tanácsadás során fontos figyelembe venni a már meglévő készségeket, képességeket és tapasztalatokat, majd ezeket összevetni a szakmai lehetőségekkel.

Amennyiben úgy érzi, hogy nehézséget okoz a döntés vagy váltani szeretne, de még nem biztos abban, hogy milyen irányban indulna el, keressen bátran, hogy átbeszéljük ezeket a kérdéseket!